10 manieren om succesvoller te zijn op school: praktische tips voor scholieren in Amsterdam

Zie jij jezelf als een succesvolle scholier? Als je zoals de meeste scholieren bent duurt het waarschijnlijk altijd wat langer voordat je stof sneller onder de knie hebt of dat je deadlines pas op het laatste moment haalt. Scholieren die veel succes hebben zijn niet meteen intelligenter dan jij, maar ze onderscheiden zich waarschijnlijk op andere vlakken: discipline en focus kunnen blijven houden. Hier hebben zij een gewoonte van gemaakt.

Hoe kan jij ervoor zorgen dat je succesvoller bent op school? Hieronder volgen 10 tips waardoor je op school meer succes kunt halen.

1. Vertrouw op systemen, niet op motivatie

Scholieren die het goed doen op school wachten niet tot ze in de stemming of gemotiveerd zijn om te studeren voordat ze aan het werk gaan. In plaats daarvan vertrouwen succesvolle scholieren op systemen om ervoor te zorgen dat ze het werk gedaan krijgen, zelfs als ze er geen zin in hebben

2. Neem alle nieuwe informatie die je die dag hebt gekregen ‘s avonds nog een keer door

Dit is een essentiële stap om ervoor te zorgen dat je op de hoogte blijft van alle stof. Pak na het eten of eind van de middag alle stof die je die dag hebt gekregen erbij en neem het nog een keer door. Door elke dag deze methode toe te passen wordt alle informatie sneller naar je langetermijngeheugen verplaatst.

3. Schrijf zo veel mogelijk op, je onthoudt niet alles

Schrijf alles op dat belangrijk is, van informatie tot belangrijke data.Je kunt immers niet alles onthouden. Op die manier blijf je georganiseerd en kom je niet voor verrassingen te staan.Daarnaast verwerk je informatie beter in je brein als je stof een keer overschrijft.

Wanneer je deze tactiek je eigen maakt heb je hier in de toekomst ook veel profijt van.

4. Maak een weekschema

Het is onmogelijk om een ​​schema tot op de minuut te volgen, maar het is nog steeds zeer nuttig om een ​​schema te maken. Noteer een ruwe weekplanning, dus niet te gedetailleerd en vooral niet te veel.Noteer ook alle activiteiten die je hebt buiten school. Op die manier krijg je een duidelijk overzicht van hoe jouw week eruit ziet en wanneer je meer tijd hebt om met school bezig te gaan.

Laat schoolwerk niet ondersneeuwen, dus maak gebruik van vaste blokken dat je met school bezig gaat.

5. Ontdoe je van afleidingen voordat ze daadwerkelijk afleidingen worden

Het grootste obstakel om het goed te doen op school is afleiding. Om afleiding te voorkomen heb je wilskracht morgen. Weinigen van ons hebben de wilskracht die nodig is om alle afleidingen in dit digitale tijdperk te bestrijden. Hier zijn enkele manieren om afleidingen te uit te schakelen voordat ze daadwerkelijk afleidingen worden:

  • Schakel meldingen op je telefoon of tablet uit
  • Verwijder alle apps die je afleiden
  • Plaats je telefoon of tablet in een andere kamer voordat je begint met leren
  • Beperk je internettoegang
  • Open slechts één tabblad tegelijk in je browser
  • Vraag je familie om alles aan het eind een keer door te nemen

6. Ontwikkel een goede houding

Een goede houding verbetert je geheugen en je leervermogen. Dus ga rechtop zitten, trek je schouders naar achteren, til je kin op en je zult beter presteren op school.

Bekijk dit artikel voor meer tips over het verbeteren van je houding en waarom het een positieve werking heeft op je prestaties.

7. Niet multitasken

Het is een feit: multitasking bestaat niet. Wanneer je multitaskt, schakel je eigenlijk gewoon tussen taken. Dit vermindert je studie-efficiëntie want je kan je niet voor de volledige 100% op elke taak concentreren.

Dus multitask niet tijdens het leren of wanneer je huiswerk maakt. Concentreer je in plaats daarvan op één taak tegelijk en je zal merken dat je meer gedaan krijgt in minder tijd.

8. Sport regelmatig

Regelmatig sporten maakt je niet alleen gezonder, het helpt ook bij het verwerken van informatie. Tijdens het sporten kan je je hoofd goed leegmaken, zodat er ruimte wordt gecreëerd voor nieuwe informatie en je beter kunt concentreren.

9. Werk in korte tijdsblokken

Het is voor bijna iedereen moeilijk om 3 uur achter elkaar je concentratie erbij te houden. Het is dus verstandig om gebruik te maken van tijdsblokken. Maak een blok dus niet te lang. Ga voor blokken van een half uur tot maximaal een uur, gevolgd door een pauze van 10 minuten.

Werken in kortere tijdsblokken is voor de meeste scholieren effectiever dan dat ze zich een paar uur achter elkaar moeten concentreren.

10. Maak gebruik van een huiswerkbegeleider

Voor erg veel scholieren zijn bovenstaande tips niet onbekend. Ze weten het wel, maar hebben moeite om gedisciplineerd te zijn. Hier kan je prima hulp voor inschakelen in de vorm van een huiswerkbegeleider. Hij of zij begeleidt jouw in je huiswerk, zorgt ervoor dat je bij blijft en maakt samen met jou een planning. Huiswerkbegeleiding in Amsterdam is eenvoudig te vinden via het internet. Het komt ook voor dat scholen een samenwerking hebben met een huiswerkinstituut of dat er ruimte op school zelf is om je huiswerk te doen onder begeleiding.