De inhoud van de algemene voorwaarden

Iedereen heeft er wel eens van gehoord: de algemene voorwaarden. Ieder bedrijf, iedere consument en iedere partij heeft deze voorwaarden nodig en moet deze ook altijd doorlezen. Als ondernemer weet je echter nooit goed wat erin moet komen te staan en hoe je ervoor kunt zorgen dat deze bij jouw bedrijf aansluiten. Je kunt daarom wel wat hulp gebruiken van een specialist. Een van de specialisten waar je deze hulp kunt krijgen is Rocket Lawyer. Het blijft echter verstandig om voor jezelf al duidelijk te hebben wat er allemaal in de voorwaarden moet komen.

De algemene voorwaarden kennen rechten en plichten

Algemene voorwaarden zijn de voorwaarden die gesteld worden door een bedrijf als je gebruik gaat maken van producten en diensten. Hierin staan een aantal algemene afspraken. De rechten en de plichten worden hierin uiteengezet, waardoor de risico’s voor jouw bedrijf ook beperkt kunnen worden. Zo komen er bijvoorbeeld aansprakelijkheidsbeperkingen voor in het document. Dit kan voor jou van belang zijn om het bedrijf draaiende te houden, maar het geeft ook aan welke zaken de klanten kunnen verwachten wanneer er producten of diensten aangeschaft worden via jouw bedrijf.

Alles in grote lijnen opgesteld

Zodra de algemene voorwaarden opgesteld zijn, moeten deze altijd nageleefd worden. Veel afspraken kunnen hierin verwerkt worden, maar niet alles komt erin te staan. Wel staat er bijvoorbeeld in dat de klant verplicht is om zich aan de betaaltermijn te houden en dat er ook een garantie mogelijk is. Wat deze garantie inhoudt, staat echter weer in een ander document. Hierdoor ontstaan er meerdere documenten, maar kun je bij de voorwaarden alles in grote lijnen op papier zetten. Hierdoor heb je als bedrijf ook altijd een document om op terug te vallen als er niet aan de afspraken wordt voldaan.

Werken aan de hand van voorbeelden

Als ondernemer moet je daarom wel weten wat er allemaal in de algemene voorwaarden moet komen te staan. Hiervoor zijn er veel voorbeelden te vinden en je kunt gebruik maken van de expertise van de specialisten. Ondanks dat er voldoende kant en klare documenten te vinden zijn, blijft het verstandig om deze geheel aan te passen aan jouw eigen bedrijf. Zo kunnen klanten ook herkennen dat de voorwaarden daadwerkelijk van jouw bedrijf afkomen en heb je ook niet te maken met plagiaat. Het blijft daarom jouw taak als ondernemer om alert te blijven tijdens het schrijven.

Ga de risico’s voor jezelf beperken

Wanneer je de algemene voorwaarden op hebt gesteld kunnen grote conflicten voorkomen worden. Als er een geschil ontstaat, kun je namelijk terugpakken op het document. Je kunt de klant wijzen op de rechten en plichten die in de voorwaarden opgesteld staan en hebt ook de mogelijkheid om op basis hiervan de juiste juridische stappen te nemen. Je loopt als ondernemer minder risico’s, doordat het document leidend gaat zijn voor de afspraken die je met jouw klanten maakt over de aanschaf van producten en diensten en de betaling die hieraan vast komt te zitten.

 

Rocket Lawyer maakt juridische diensten begrijpelijk, betaalbaar en gemakkelijk.