Dit is WordPress: hét cms om eenvoudig een website te maken

Wil jij een website opzetten voor bijvoorbeeld jouw onderneming, hobby of vereniging? Dan is het cms WordPress daarvoor heel geschikt. Maar wat is het precies? En wat kun je er allemaal mee? In dit artikel maak je kennis met WordPress.

Wat is WordPress?

WordPress is een gebruiksvriendelijk contentmanagementsysteem (cms) waarmee je een website bouwt en beheert. Dankzij de software heb je geen technische kennis nodig om een website te maken. Hierdoor is WordPress geschikt voor iedereen.

Back to the beginning

Even terug naar het ontstaan van WordPress. Matt Mullenweg, in 2003 nog student, maakte een blog met het toen populaire B2/Cafelog. Helaas werd dit cms na verloop van tijd niet meer geüpdatet. Hierop besloot Matt om samen met softwaredeveloper Mike Little de software van B2/Cafelog te gebruiken om zelf een cms te ontwikkelen. WordPress werd geboren.

WordPress anno nu

Waar WordPress in 2003 nog beperkte functies had, is het in de loop der jaren ontwikkeld tot een gebruiksvriendelijk cms met veel opties. Dankzij de WordPress-editor Gutenberg ontwerp je via handige blokken elke pagina zoals jij dat wilt. Je kunt onder andere teksten vormgeven, afbeeldingen en video’s uploaden, widgets toevoegen en het design aanpassen. Ook heb je de optie om (social) media van andere websites te embedden.

De mogelijkheden van WordPress-plugins

Naast de handige opties van de Gutenberg-editor, kun je jouw website uitbreiden met duizenden gratis en betaalde plugins. Dit zijn stukjes software die je installeert in de beheeromgeving van WordPress. Denk eens aan een contactformulier, zodat bezoekers makkelijk contact met je kunnen opnemen. Of de bekende WooCommerce-plugin waarmee je eenvoudig een WordPress-webshop opzet. Je kunt het zo gek niet bedenken of er bestaat een plugin voor.

Design zelf je site met WordPress-thema’s

Nog een voordeel van WordPress: met de duizenden kant-en-klare thema’s ontwerp je eenvoudig je eigen website, zonder dat je veel tijd of geld kwijt bent aan design. Je vindt altijd een thema dat bij jou past. Er zijn bijvoorbeeld speciale thema’s voor webshops, magazines of zakelijke sites. Uiteraard heb je ook de mogelijkheid om een WordPress-website te laten bouwen door een professional. Zo kun jij je focussen op andere zaken.

Ook voor de geeks

Is WordPress ook geschikt als je kennis van techniek hebt? Jazeker! WordPress is opensource-software, waardoor je de broncode kunt aanpassen, verbeteren en delen. Hierdoor help je de ontwikkelaars ook nog eens om problemen sneller te ontdekken en op te lossen. Daarnaast is er ontzettend veel kennis beschikbaar over WordPress. Loop je dus ergens tegenaan? Stel je vraag op het WordPress-forum. Er is altijd wel iemand die jou wil helpen het probleem op te lossen.

Aan de slag met jouw WordPress-website

Kortom, WordPress is een gebruiksvriendelijk cms waarmee je eenvoudig een website bouwt voor jouw onderneming of vereniging. Maar ook als je een blog voor je hobby wilt beginnen. Het cms heeft oneindig veel mogelijkheden, waardoor je jouw website bouwt zoals jij dat wilt. Of je nu een starter bent of technische kennis hebt. Wil jij een website maken met WordPress? Dan moet je nog eerst een domeinnaam registreren en een WordPress-pakket aanschaffen. Zodat je daarna meteen aan de slag kunt!