Hoe kan ik energie besparen?

De vraag naar elektriciteit stijgt zienderogen. Een doorsnee huishouden verbruikt elk jaar meer energie en dus stijgt ook de energiefactuur. Om ervoor te zorgen dat er geen energie verloren gaat, kan er gebruik gemaakt worden van energieopslagsystemen. Dat scheelt meteen in jouw portemonnee.

Wat zijn energieopslagsystemen?
De naam zegt het zelf, energieopslagsystemen zijn systemen die energie opslaan zodat de overschot op een later moment kan gebruikt worden. Het bekendste voorbeeld is zonnepanelen. De zon schijnt op je dak en de zonnepanelen slaan die energie enerzijds op en verbruiken die anderzijds onmiddellijk, bijvoorbeeld bij het gebruik van huishoudapparaten. Is er te weinig zon, dan wordt de opgeslagen energie gebruikt als elektriciteit.

Zulke energieopslagsystemen zorgen ervoor dat er een evenwicht ontstaat tussen de vraag naar en het aanbod van elektriciteit. Daarnaast zorgen zonnepanelen, bijvoorbeeld, ervoor dat er op piekmomenten – dat zijn momenten waarop er zeer veel energieverbruik is – geen extra investeringen nodig zijn in het geval van een energietekort. Je hebt immers altijd een reserve in het opslagsysteem.

De meeste energie wordt opgeslagen in pompsystemen, maar deze zijn enkel geschikt voor professioneel gebruik. Particulieren kunnen in huis een accu installeren om hun energie enkele dagen in op te slaan. Wanneer er bijvoorbeeld een stroompanne is, kan de opgespaarde energie gebruikt worden om tijdens de panne toch nog elektriciteit te hebben. Is je accu vol, dan wordt de stroom die je genereert en niet meteen verbruikt, geïntegreerd in het algemene elektriciteitsnetwerk. Hiervoor krijg je ook een vergoeding.

Goed voor het milieu
Deze energieopslagsystemen zijn goed voor het milieu, omdat ze ervoor zorgen dat er geen energie verloren gaat. Deze systemen worden meestal gebruikt in combinatie met groene energiebronnen, die op hun beurt ook goed zijn voor het milieu. Ook de onderdelen – zoals een voeding – binnen een opslagsysteem zijn milieuvriendelijk. Maar er zijn ook nog andere voordelen.

De Puls Power, bijvoorbeeld, heeft weinig overheadkosten waardoor deze voeding aan een lagere prijs wordt aangeboden. De voedingen van dit merk zijn ook zeer compact en hebben een lange levensduur, want maakt dat ze duurzaam zijn. Puls biedt ook heel wat verschillende soorten voedingen aan. Zo heb je de DIMENSION voedingen die een vermogen tot 960 Watt hebben. De PIANO serie heeft tot de helft minder vermogen, maar wel een robuuste behuizing uit kunststof en een hoog rendement. Een derde optie is de MiniLine serie. Deze voedingen zijn erg compact, maar hebben wel een lager vermogen. Het maximum vermogen dat de MiniLine kan produceren, bedraagt 120 Watt. Er is dus voor elk wat wils.