Hulpmiddelen voor gevaarlijke beroepen

Als we het hebben over hulpmiddelen bij gevaarlijke beroepen dan denken we vaak aan een helm of schoenen. De juiste kledij tijdens je werk is natuurlijk enorm belangrijk, vooral als je in de bouw werkt. De juiste kledij kan er namelijk voor zorgen dat je veiliger bent op werk dan wanneer je in een tshirt aan het werk bent. Maar tegenwoordig zijn er nog meer hulpmiddelen die kunnen helpen bij gevaarlijke beroepen of risicogroepen. Denk hierbij aan het beroep van een advocaat die in contact komt met criminelen of bedreigd wordt door de tegenpartij. Of aan de zorgverlener die bij ouderen op huisbezoek komt en een verwarde man aantreft die hem aanvalt. Het aantal beroepen met risicovolle of gevaarlijke situaties is hoger dan je denkt, daarom is het voor deze werknemers en werkgevers handig om een persoonlijke alarmknop aan te schaffen.

Wat is een persoonlijke alarmknop?

Een persoonlijke alarmknop werd vroeger voornamelijk gebruikt voor ouderen die zelfstandig willen wonen maar zich onveilig voelde in huis. Daar kwam de persoonlijke alarmknop te hulp, omdat ze hiermee direct iemand konden inschakelen als zij zich in een gevaarlijke situatie begaven. 

De persoonlijke alarmknop werkt met twee functies. Allereerst heeft het een GPS tracker die je locatie continu uitzend. Dit zorgt ervoor dat wanneer je de alarmknop gebruikt je locatie direct wordt meegestuurd en een hulpverlener gelijk naar je toe kan komen. De tweede functie van de persoonlijke alarmknop is dat een centrale luistert wanneer de knop wordt ingedrukt. Dit gebeurt voor 30 seconden. De centralist beslist dan aan de hand van de 30 seconden of er hulp ingeschakeld moet worden of niet. Dit kan aan de hand van je voorkeuren, iemand zijn die je kent, een zorgverlener of de politie. Als de centrale niks hoort zal de centralist gelijk bellen om de situatie te peilen. Wordt er niet opgenomen dan wordt de politie direct ingeschakeld. 

Als de politie na een melding wordt ingeschakeld, wordt niet alleen de locatie doorgestuurd. Ook een centralist van de politie zal het meeluisteren weer inschakelen. De centralist van de politie zal dan meeluisteren tot de politie aanwezig is en zal de situatie aan de agenten die dienst doen uitleggen. Zo weten de agenten wat ze te wachten staat.