Lees hier hoe je het presenteren makkelijker kan maken met een beamer

Je kunt op diverse manieren een presentatie doen. Je kan een flipboard of een overheadprojector ervoor gebruiken. Een presentatiescherm, wat een flatscreen monitor is, is ook een mogelijkheid. Maar qua vorm is die wat moeilijk mee te nemen, als dat een vereiste is. In dit artikel gaan we nader in op de optie van een beamer, ook wel een videoprojector genoemd, samen met een projectiescherm. Hoewel er in plaats van een scherm ook een witte of grijze muur zou kunnen worden gebruikt.

Projectieschermen

Als je mobiel wilt zijn, zijn er projectieschermen die tamelijk eenvoudig zijn op te zetten en weer in te pakken. Er zijn tafelmodellen of met een statief. Je kunt er een tas met wieltjes voor aanschaffen. Die schermen zijn doorgaans niet groot, anders worden ze onhandelbaar. Het afrollen van het scherm gaat naar boven. Vaste schermen kunnen daarentegen wel behoorlijk groot zijn. Veel groter dan een presentatiescherm. En de prijs is natuurlijk veel lager. Het afrollen van een groot scherm gaat van boven naar beneden. Je trekt het scherm dus omlaag. Tenzij het scherm met een elektromotor op- en afgerold wordt, heeft dat geen elektrische energie nodig. Dat kan wel eens handig zijn. Met uitzondering van een eventueel elektromotortje met afstandsbediening is dit type scherm een apparaat zonder intelligentie.

Beamers

Onder meer met een beamer kunnen beelden op een projectiescherm worden getoond. Een beamer lijkt op een diaprojector, als je die vergelijking je helpt, maar is volledig elektronisch. Het kan een mobiel apparaat zijn, maar ook vast in een ruimte zijn aangebracht, zoals in het plafond. Een beamer heeft doorgaans diverse aansluitmogelijkheden, zoals een dvd-speler, een Blu-ray speler, een (laptop)computer en andere bronnen van video- en audiosignalen. Je kunt dus diverse bronnen aansluiten en daartussen schakelen. Een beamer kan luidsprekers ingebouwd en/of luidsprekeraansluitingen hebben. Die externe luidsprekers kunnen passief of actief zijn. In het laatste geval dienen die op het lichtnet te worden aangesloten. Als je mobiel wilt zijn, werkt een beamer met ingebouwde luidsprekers natuurlijk handiger. Er zijn ook interactieve beamers. Dan werkt een projectiescherm als een interactief presentatiescherm, met het verschil dat de intelligente in de beamer zit. Dan kan je een presentatie nog dynamischer maken.