Logistiek proces: uitbesteden of toch zelf doen?

Je logistieke processen uitbesteden gaat gepaard met de nodige kosten. Daar staat tegenover dat je weer op andere vaste lasten kunt besparen. Daarbij komt dat je met een logistieke partner op een stukje expertise en kwaliteit mag rekenen op dit gebied. Dit kan jou als ondernemer ontzorgen. Hieronder lees je meer over de voor- en nadelen van het uitbesteden van je logistiek.

Logistieke dienstverlening
De logistieke sector blijft groeien en logistieke dienstverlening zien we steeds meer terug in de wereld van e-commerce. Waar logistieke partners eerder vooral zorgden voor fysiek transport en de bijbehorende administratie, wordt deze dienstverlening steeds verder uitgebreid. Denk aan het opslaan van goederen en het beheren van voorraden. Voor de ondernemer betekent dit dat er veel tijd uitgespaard wordt. Die gewonnen tijd kan vervolgens gefocust worden op de corebusiness van de onderneming.

Kwalitatieve prestaties
Naast tijdwinst kun je als ondernemer leunen op de kennis en ervaring van jouw logistieke partner. Deze dienstverlener kent de logistieke wereld en zal daarbij beschikken over middelen en methoden die up to date zijn. Denk bijvoorbeeld aan slimme software voor de snelste route voor meerdere adressen. Houd je het logistieke proces in eigen beheer dan zul je niet altijd de nieuwste innovaties op logistiek gebied kunnen doorvoeren. Dit kost naast geld veel tijd en energie. Werk je samen met een logistieke partner dan kun je toch profiteren van alle ontwikkelingen op dit gebied zonder daar al te veel in te hoeven investeren.

Helder inzicht in de kosten
Hoewel aan het uitbesteden van je logistiek kosten verbonden zitten, zul je op andere uitgaven besparen. Denk aan de werknemers en middelen die nodig zijn om zelf het logistieke proces uit te voeren. Daarbij zijn de kosten bij uitbesteding in de regel variabel van aard. Afhankelijk van hoe veel of hoe weinig je gebruikt maakt van de diensten van je logistieke partner, nemen de kosten toe of af. Deze kosten zijn duidelijk inzichtelijk en daardoor eventueel bij te sturen.

Nadelen
Het inschakelen van een logistieke dienstverlener heeft zeker voordelen. Een logistieke dienstverlener kan jou met kennis, ervaring en een efficiënte werkwijze ontzorgen. Daarbij kunnen je klanten er ook voordeel van ondervinden. Bijvoorbeeld door een snel bezorgtraject dankzij routeoptimalisatie. Maar er zijn ook nadelen te benoemen. Door uitbesteding heb je logischerwijs zelf minder inzicht in het logistieke proces. Je kunt dus minder makkelijk ingrijpen op een moment dat er iets mis dreigt te gaan. Daarbij kan het als ondernemer wennen zijn om producten niet meer in eigen magazijn te hebben. Dit verlies aan toezicht kun je zeker als onprettig ervaren.