Oude hardware verkopen? 5 handige tips

Wil je het meeste uit de verkoop van je oude computer hardware halen? Er zijn een aantal zaken waar je op moet letten. In deze blog delen we vanuit IT-Recycling 5 handige tips: van het inschatten van de waarde tot betrouwbaarheid van opkopers.

Tip #1: Controleer of de hardware nog waarde heeft

De eerste vraag die je jezelf moet stellen is of de oude hardware überhaupt nog waarde heeft. Zo ben je geen kostbare tijd kwijt aan het proberen te verkopen van oud ijzer. Maar hoe kom je hier nu achter? Bekijk de pagina hardware opkopen, met een handige lijst van producten die verkoopbaar zijn. Ook is het mogelijk om een opkoper te bellen, die geeft je dan direct een inschatting van de waarde.

Tip #2: WEELABEX gecertificeerde bedrijven

Er zijn veel partijen in de markt die oude hardware opkopen. Let er bij de selectie van een partij op dat ze in het bezit zijn van een WEEELABEX certificaat. Alleen de beste opkopers in de markt hebben dit certificaat. WEEELABEX stelt hoge eisen aan het milieu, transparantie, kwaliteit, datavernietiging en eerlijk zaken doen. Zo weet je precies of alles eerlijk en milieuvriendelijk gebeurd.

Tip #3: Lijst met producten en foto’s

Kan je de oude hardware alleen omschrijven met de kenmerken ‘zwart’ en ‘Dell’? Dan is het voor opkopers lastig om een inschatting te maken van de waarde van jouw hardware. Het is slim om een lijst te maken met het aantal producten, het merk en het exacte model. Meer specificaties zijn vaak niet nodig, maar het is wel handig als je weet wat voor processor erin zit. En een foto maken van de hardware is altijd een goed idee!

Tip#4: Betrouwbare opkoper

Naast het WEEELABEX certificaat moet je bij een opkoper ook op andere zaken letten: wil een partij bijvoorbeeld alleen de mooie hardware ophalen en laten ze je met de overige computerafval zitten? Moet je zelf de spullen van A naar B sjouwen? Of krijg je geen officiële offerte met de afspraken? Dit zijn allemaal punten waarbij de alarmbellen moeten gaan rinkelen: dit is wellicht niet de juiste partij om zaken mee te doen.

Tip #5: Veilige datavernietiging

Tot slot, denk ook na over veilige datavernietiging. Er staat in veel gevallen nog vertrouwelijke data op oude computers en andere hardware. Nu kan iedere ervaren IT’er een harddisk wipen. Maar het is goed om je te realiseren dat het vernietigen van data inmiddels echt een vak is geworden. Het is belangrijk dat dit goed en veilig gebeurd. Tussen de 5-8 euro per computer kan je data al professioneel laten vernietigen. De beste opkopers bieden ook de mogelijkheid om op locatie de data te vernietigen met een shredder.