Retro Computing: Old school computers, nieuwe hobby?

Ooit weleens heimwee gehad naar de tijd dat computers nog lekker simpel waren en games uit blokken bestonden? Dan is retro computing misschien wel jouw ding! Het is alsof je een DeLorean instapt, maar dan met een toetsenbord in plaats van een stuur.

Wat is retro computing eigenlijk?

Retro Computing draait om het gebruiken van oude computers, software en games. Denk aan die kneuterige spelcomputers uit je jeugd, zoals de Commodore 64 of de NES, of zelfs die eerste pc’s met MS-DOS. Het is een trip down memory lane, maar dan zonder de foute kapsels en neonkleuren.

Waarom zou je retro gaan?

 • Nostalgie: Retro Computing is een feest der herkenning. Het is alsof je weer dat gevoel van verwondering ervaart toen je voor het eerst Mario over het scherm zag springen.
 • Eenvoud: Vergeet ingewikkelde menu’s en updates die je computer gijzelen. Retro Computers en -software doen gewoon wat ze moeten doen, zonder gedoe.
 • Uitdaging: De beperkingen van oude hardware dwongen ontwikkelaars tot creatieve oplossingen. Retro games zijn vaak verrassend pittig en vragen om echte skills.
 • Community: Retro Computing is een gezellige community van enthousiastelingen. Je kunt online kletsen op forums, naar evenementen gaan en zelfs oude computers en games ruilen of scoren.
 • Veiligheid: Oudere systemen zijn vaak minder interessant voor hackers. Dit betekent niet dat je helemaal veilig bent, maar het scheelt wel. Voor de extra voorzichtige zijn er bedrijven zoals QMonkeys die je helpen om veilig online te blijven.

Hoe begin je met retro computing?

Je kunt op verschillende manieren in de retro-wereld duiken:

 • Emulators: Dit zijn programma’s die oude systemen nabootsen op je moderne computer. Zo kun je retro games spelen zonder oude hardware te hoeven kopen.
 • Originele hardware: Als je de echte retro-ervaring wilt, kun je online of op rommelmarkten zoeken naar oude computers en consoles.
 • DIY-projecten: Voor de echte knutselaars zijn er talloze projecten om oude computers op te knappen of zelfs zelf te bouwen.

Conclusie

Retro Computing is niet alleen voor nostalgische nerds. Het is een leuke en leerzame hobby voor iedereen die geïnteresseerd is in technologie, gaming of gewoon eens iets anders wil proberen. Dus waar wacht je nog op? Duik in de wereld van retro computing en ontdek de charme van vroeger!

FAQ

 1. Is retro computing illegaal? 

Nee hoor, zolang je originele games of software gebruikt die je zelf bezit, is er niks mis mee.

 1. Is retro computing duur? 

Dat hoeft niet zo te zijn. Emulators zijn vaak gratis en oude hardware kun je soms voor een habbekrats vinden.

 1. Is retro computing moeilijk? 

Het kan even wennen zijn aan de oude technologie, maar er zijn talloze online bronnen en communities die je kunnen helpen.

Dus, ben jij klaar om terug te gaan in de tijd en de magie van retro computing te ontdekken?