Virtuele computerkracht

IaaS is een belangrijke categorie in de wereld van cloudhosting. IaaS is een vorm van cloud hosting. Je kan het ook zien als de mogelijkheid om infrastructuur als dienst af te kunnen nemen. Je betaalt alleen voor het deel dat je daadwerkelijk gebruikt hebt. Dit is erg gunstig.

Wat betekent de afkorting

IaaS staat voor Infrastructure as a Service  Je kan dit zien als virtuele computerkracht. IaaS kan je afnemen bij een cloudhoster. Een cloudhoster beheert servers, opslag, netwerkhardware en regelt de virtualisatie. Aangezien er veel mogelijk is, bieden veel cloudhosters bepaalde infrastructuren aan waarbij je zelf je virtuele infrastructuur kunt beheren.

Voordelen

Een groot bijkomend voordeel van het gebruik van IaaS is het feit dat je geen tijd en geld hoeft te investeren in ICT hardware. Dit is voornamelijk zonde als je je ICT hardware weinig gebruikt. Verder is een IaaS waarbij je zelf je virtuele infrastructuur kunt beheren erg flexibel. Denk hierbij aan het geheugen en de opslag. Deze kan je continue naar wens aanpassen. Als je bijvoorbeeld een team in dienst hebt betreft informatietechnologie (IT) is het gebruiken van een IaaS erg gunstig. Door een IaaS kan je IT team zich volledig focussen op de belangrijke zaken binnen je bedrijf. Zij kunnen je IaaS wél goed beheren en configureren. Als je namelijk niet tot weinig kennis hebt van netwerkbeheer en systeembeheer raden we je aan om er niet aan te beginnen.

PaaS

PaaS staat ook wel voor Platform as a Service. De PaaS kan meer dan de IaaS. Voor besturingssystemen en middleware kan je hier terecht. Een PaaS is interessant als je bijvoorbeeld een (web)ontwikkelaar bent. Door middel van een PaaS is het mogelijk om snel een omgeving klaar te hebben staan om in te ontwikkelen, te testen en te deployen. Nóg een stap verder is de SaaS. Hierbij is kan je een volledig softwarepakket afnemen in de Cloud. Hierbij ligt de gehele verantwoordelijkheid bij de leverancier.