Hergebruik van apparatuur

Met het streven naar een circulaire economie is het erg goed om voorwerpen opnieuw te gebruiken. Apparaten worden vaak al weg gedaan zonder dat dat echt nodig. Veelal is het voorwerp niet meer geheel werkzaam, maar is hij nog prima te repareren, of kunnen er nog prima onderdelen uit worden gehaald die nog goed zijn.

Refurbished

Er zijn allerlei soorten apparaten die je refurbished kan krijgen. Zo kan je bijvoorbeeld een printer kopen, of een telefoon die refurbished is. Dit houdt dus in dat je een apparaat hebt dat al gebruikt is door iemand en vervolgens is opgekocht door iemand anders om vervolgens weer gerepareerd doorverkocht te worden. Op die manier gebruik je dus de materialen grotendeels gewoon nog een keer, waardoor je dus veel minder verspilling hebt dan wanneer je steeds een nieuw apparaat moet maken. 

Productielijn

Productie is iets dat veel energie en materiaal  kost. Materiaal is natuurlijk duidelijk. Voor het maken van producten heb je grondstoffen nodig, omdat je je product toch ergens uit zal moeten opbouwen. De energie gaat dan vervolgens zitten in de bewerking van het materiaal. Denk aan een A3 printer: die wordt opgebouwd uit allerlei grondstoffen. Die grondstoffen worden eerst gemaakt in andere fabrieken, die dat weer maken uit andere materialen. Vervolgens worden al die materialen bij elkaar gebracht in een fabriek en in elkaar gezet tot printer (al dan niet met kinderhanden). Dit soort processen kosten veel energie en gaan vaak ten koste van het milieu op plekken waar bijvoorbeeld grondstoffen worden gewonnen, of waar er fabrieken worden geplaatst die veel vervuiling veroorzaken.

Productiecyclus

Zaak is voor ons milieu en klimaat om deze lineaire structuur om te zetten naar een cyclus. Dit houdt dus in dat je niet steeds weer materiaal hoeft te winnen, of in ieder geval minder dan je normaal zou moeten doen, aangezien je dus steeds producten die al in elkaar zijn gezet steeds weer opnieuw probeert te gebruiken. Uiteindelijk zou het goed mogelijk moeten zijn om zo dus te stoppen met het maken van nieuwe producten en gewoon steeds dezelfde voorwerpen opnieuw te gebruiken, door slechts de onderdelen te vervangen, zonder dat hiervoor het hele apparaat hoeft te worden vervangen. Of dit ooit realiteit zal worden is echter maar de vraag. Immers past dit niet zo in onze consumptiemaatschappij, waarin bedrijven hun producten zo maken dat ze na een paar jaar weer vervangen moeten worden.