Zelf een laptop samenstellen

Veel mensen zijn wel bekend met het feit dat je zelf een desktop computer samen kan stellen. Dit gebeurt veel en is iets dat veel tech nerds omarmen. Waar minder aandacht voor is is het zelfs samenstellen van laptops. Toch kan een laptop samenstellen wel.

Werking

Het is vrij simpel. Je kiest de onderdelen die jij wilt en dan worden die onderdelen voor jou samengesteld door het bedrijf waar je je laptop laat samenstellen. Natuurlijk kan je ook de onderdelen zelf kopen en samenstellen, maar daar gaat dit artikel niet over, dus dat negeren we even. Voor de onderdelen kan je werkelijk alles zelf bepalen. Je kan zelf kiezen wat voor CPU, GPU, noem het maar op je hebt, maar ook wat voor kast je hebt, wat voor toetsenbord, gewoon echt alles. Zelfs het besturingssysteem kan je kiezen als je een linux laptop wil bijvoorbeeld. Vervolgens gaan mensen bij het bedrijf aan de slag om de laptop in elkaar te zetten en eenmaal in elkaar gezet wordt hij naar je opgestuurd.

Waarom samenstellen

Nu vraag je je misschien af, waarom je een laptop zelf samen zou stellen als je ook gewoon een laptop in de winkel kan kopen. Hiervoor zijn een aantal redenen. De belangrijkste is vrijheid in wat voor onderdelen je neemt. De computers in de winkel zijn gemaakt met in het achterhoofd zo veel mogelijk winst maken. Bij het ontwerpen wordt een bepaalde doelgroep gekozen en er wordt geprobeerd een computer te maken die gemiddeld het beste is voor die groep en dat is niet per se het beste voor jou individueel. Door zelf een computer samen te stellen kan je hem precies afstemmen op wat je nodig hebt. Natuurlijk is het nadeel dat om winst te maken het prijskaartje ook wat hoger zal uitvallen.

Overweging

Als je wat geld over hebt voor een laptop die precies op jouw eisen afgestemd is het het overwegen zeker waard. Maar kijk wel even wat er duurder is, een laptop kopen met wat onenigheden om je eisen te bereiken, of de laptop zelf samen laten stellen. Want als de fabrieks laptop goedkoper is met een aantal te goede onderdelen is het natuurlijk onzin om niet die te nemen. Verder kan het ook best wat uitzoeken schelen om gewoon naar de winkel te gaan en als je niet weet waar je mee bezig bent kan de man in de winkel je waarschijnlijk goed van advies voorzien.