Thuiswerken en ICT veiligheid, dit moet je weten

Sinds de lockdown is thuiswerken de normaalste zaak van de wereld geworden. Maar het gaat nog niet helemaal vlekkeloos. Met name op het gebied van ICT en veiligheid hebben veel bedrijven hun zaken nog niet op orde. In dit artikel vertellen we je daarom wat je moet weten over thuiswerken en ICT veiligheid.

Werk niet met gratis antivirusprogramma’s

Antivirusprogramma’s worden helaas nog vaak gezien als een kostenpost. Terwijl het juist een must is om je werk veilig uit te kunnen voeren. Want bedenk maar eens wat het je zou kosten om een geïnfecteerde computer te herstellen. Dat kost veel meer dan die paar tientjes per jaar voor een abonnement op een antivirusprogramma, nietwaar?

Investeer dus in een goed antivirusprogramma en zorg dat updates zo snel mogelijk worden doorgevoerd. Bij voorkeur automatisch. Er zijn diverse ICT-bedrijven die hun eigen monitoringsystemen hebben waarmee ze op afstand je computer monitoren op de aanwezigheid van virussen. Als er iets mis is nemen ze direct contact met je op om het probleem op te lossen. Ideaal! We raden je dan ook met klem aan om een dergelijke service af te nemen.

Maak gebruik van tweestapsverificatie 

Bij diverse programma’s kun je gebruik maken van tweestapsverificatie. Dit houdt in dat je niet alleen je wachtwoord moet invoeren, maar ook nog een code die je bijvoorbeeld op je mobiel of in je e-mail ontvangt.

Tweestapsverificatie maakt het gebruik van programma’s een stuk veiliger. Controleer dus voor welke programma’s je tweestapsverificatie kunt inschakelen en stel het direct in.

Houd software up-to-date

Net zoals bij antivirusprogramma’s hebben andere softwareprogramma’s ook regelmatig updates nodig om het gebruik ervan veilig te houden. Controleer daarom regelmatig of je software nog up-to-date is en voer updates door wanneer dat kan. 

Als je het vervelend vindt dat je in je werk gestort wordt doordat een programma een update nodig heeft, kun je er ook voor kiezen om de update tijdens je pauze uit te voeren of bijvoorbeeld ‘s nachts.

Sla bestanden niet lokaal op

Wanneer mensen thuis gaan werken zijn ze sneller geneigd om bestanden op hun computer op te slaan, in plaats van in de cloud. Als werkgever loop je het risico dat data op den duur alleen nog maar op bepaalde laptops staat. De kans op dataverlies is hierdoor zeer groot, even als de kans op een datalek. Verbiedt je medewerkers daarom expliciet om bestanden lokaal op te slaan.

Sta het gebruik van privécomputers niet toe

Sommige medewerkers vinden het vervelend om een laptop heen en weer te moeten slepen van kantoor naar huis en vice versa. Ze vinden het gemakkelijker om op een privé computer te werken als ze thuis moeten werken.