Alles wat je moet weten over een domeinnaam

Je wilt een domeinnaam registreren? Dan ben je niet de enige. Meest populair zijn de domeinnamen met de extensies.nl, .com en, .eu. Er zijn er echter nog heel veel meer, want in totaal zijn er zo’n 450 domeinnaam extensies beschikbaar.

In eigen land wil iedereen de .nl domeinnaam extensie

Natuurlijk wil iedereen in Nederland bij voorkeur de landenextensie .nl waarvan er overigens al 5,5 miljoen geregistreerd zijn. Daarmee is Nederland omgerekend het land met de meeste domeinnamen per inwoner. Doorgaans registreer je een domeinnaam in eerste instantie voor een jaar, vaak doe je de rest van je ‘leven’ echter met de domeinnaam. Een domeinnaam moet uniek zijn. Dit is heel simpel te checken op internet. Zeker als het je eigen naam betreft, is de domeinnaam nog wel beschikbaar. Dat is echter niet vanzelfsprekend. Wel altijd even checken dus.

Eerste .com extensie vastgelegd in 1985

Behalve de domeinnaam extensie .nl is ook .com erg populair. Deze extensie wordt veelal voor commerciële doeleinden gebruikt, al is iedereen vrij een domeinnaam met de extensie.com vast te leggen. Deze extensie is wereldwijd overigens de meest gebruikte. De eerste .com domeinnaam extensie was symbolic.com en werd vastgelegd op 15 maart 1985.  Ondertussen wordt ook de extensie .eu veel gebruikt, zeker als je de sterke Europese online identiteit aan wilt tonen.

Check altijd eerst of een domeinnaam nog vrij is

Behalve de veel gebruikte uitgangen .nl, .com en .eu heb je dus nog heel veel meer domeinnamen extensies, bijvoorbeeld in de vorm van. blog, .net en .info. Het checken of een domeinnaam nog vrij is, doe je online en ga er nooit van uit dat een naam nog wel vrij zal zijn.