Veilig online op afstand werken tips.

Nu Covid-19 de wereld in z’n greep houdt en het Coronavirus ervoor heeft gezorgd dat we massaal thuiswerken op afstand is het tijd om te kijken naar manieren om dit zo veilig mogelijk te doen. Thuiswerken heeft veel voordelen en is dankzij de vele software toepassingen en apps prima in te richten. Het gevaar zit hem in de veiligheid van je verbinding en het gebruik van je online accounts. 

Hierbij PC helper willen we graag een steentje bijdragen aan jouw online veiligheid met betrekking op thuiswerken en of op afstand, wat wil zeggen dat kan natuurlijk overal vandaan zijn. Daarom hebben we in dit blog enkele veilig online op afstand werken tips voor je.

Eigen beveiligde wifi hotspot met mifi.

Om op afstand te kunnen werken heb je een internetverbinding nodig. Dit kan een bekabelde of draadloze (wifi) verbinding zijn. Omdat veel mensen vanaf een laptop werken en daarnaast andere apparaten zoals tablets gebruiken. Is een wifi netwerk het meeste gebruikte om op afstand te werken. Dit is precies waar het gevaar schuilt aangezien openbare wifi netwerken gevaarlijk zijn. Iedereen kan daar op meekijken en een handige hacker kan zo jouw gegevens stelen.

Door een beveiligde verbinding op te zetten waar alleen jij gebruik van kunt maken neem je al een hoop risico weg. Je kunt dit doen door een eigen wifi hotspot op te zetten die beveiligd is met een wachtwoord. Een wifi hotspot opzetten is vrij eenvoudig, de beste en veiligste manier om dit te doen is via een eigen mifi router. Hiermee zet je een stabiele en snelle verbinding op die gebruik maakt van het 4G netwerk van een provider. Op deze website kun je precies lezen hoe je een wifi hotspot kunt instellen en welke mifi routers het beste zijn om dit mee te doen.

Gebruik een VPN service.

Al dan niet in combinatie met een mifi router kun je een VPN service gebruiken. VPN netwerken zijn servers die verspreid staan op verschillende plekken op de wereld waarvan je gebruik kunt maken om anoniem te blijven en beveiligde verbindingen op te zetten. Hiermee voorkom je dat je gevolgd kan worden en dat onbevoegde je gegevens kunnen zien en of gebruiken. 

Het Nederlandse Goose VPN is zo’n service die je kunt gebruiken. Je installeert dan hun software of apps op je apparaten waarmee je verbinding maakt met hun netwerk van servers. Zo kun je snelle servers in andere landen kiezen om een beveiligde verbinding op te zetten. Alle data die via deze servers gaat is versleuteld en daardoor door niemand te lezen die deze eventueel zou onderscheppen. 

Juist de combinatie van een mifi router en je eigen privé wifi hotspot met VPN software geïnstalleerd zorgt voor een optimale beveiliging van je online activiteiten en persoonlijke gegevens. Iets dat juist nu we thuis of op afstand werken zo belangrijk is.

Optimaliseer je wachtwoord beheer.

Het derde essentiële onderdeel om veilig op afstand te kunnen werken is het gebruik van je wachtwoorden. Je kunt de beste VPN dienst gebruiken, in combinatie met een beveiligde wifi hotspot via je mifi. Daarnaast kun je nog allerlei andere software gebruiken zoals virusscanners, malware scanners, firewalls etc om jezelf te beschermen, maar wanneer je makkelijke wachtwoorden gebruikt hebben al deze toepassingen geen nut.

Zeker wanneer je makkelijke wachtwoorden voor meerdere accounts gebruikt stel je jezelf op als makkelijk prooi voor hackers. Wanneer iemand je wachtwoorden weet dan kan hij overal inloggen ongeacht hoe goed je alles beveilig hebt. Sterker nog een hacker die over jouw wachtwoorden en inloggegevens beschikt kan ook inloggen bij alle diensten die je gebruikt om veiliger online te zijn om deze vervolgens uit te schakelen.

Gebruik sterke ‘niet te raden’ wachtwoorden.

Het komt er dus op neer dat jouw online veiligheid en zeker werken op afstand begint met geoptimaliseerd wachtwoordbeheer. Dit betekend zeer sterke (niet te raden) wachtwoorden. Voor elk account een ander uniek wachtwoord. Wachtwoorden gebruiken die niet op elkaar lijken. Bij voorkeur een combinatie van verschillende letters, nummers, symbolen, grote letters en kleine letters en lekker lang. Hiermee verklein je de kans dat er via brute force jouw wachtwoord achterhaald wordt.

Maak handig gebruik van een wachtwoord manager.

Het beheren van je wachtwoorden is al een klus op zich zelf. Daarbij komt nog eens kijken dat je deze niet zomaar ergens kunt opschrijven of op je computer kunt bewaren. Ook dit is een risico. Je kunt daarom het beste gebruik maken van een wachtwoordbeheer app. Op deze website vindt je meer informatie over je online veiligheid zoals het gebruik van VPN diensten en een overzicht met de beste wachtwoordmanagers.

Wil je optimaal online beveiligd zijn zodat je veilig op afstand kunt werken zonder dat je gevaar loopt en andere je gegevens kunnen stelen of mee kijken? Gebruik dan zoals hierboven beschreven een privé hotspot via een mifi router op het 4G netwerk via een beveiligde VPN verbinding. En een wachtwoordmanager om je wachtwoorden en inloggegevens beter te beveiligen. Zo weet je zeker dat je er alles aan doet om veilig op afstand te kunnen werken of dat nu vanuit huis is of op een andere plek.